Aftegninger

Der findes ikke racer indenfor arten tamrotter, det er desværre en misforståelse.
Alle tamrotter går ind under af arten: Rattus Norvegicus.

Derimod kan tamrotter findes i mange forskellige farver, aftegninger, pels- og øretyper.

Jeg har fået lov af Glennie der har Catos little ratetery, at låne billederne samt beskrivelserne af aftegningerne. Det er hende der har illusteret og tegnet rotterne og deres aftegninger. Al credit går til Glennie, og tusind tak fordi jeg måtte låne..

Klik på billedet og få det i stor størrelse for flere detaljer.


Baldie

Baldie1

 

 

 

Kan ligne en Capped Notch til forveksling.

Farven ses på toppen af hovedet til lige bag eller lidt under ørene, farven følger kæbelinien og spredes ikke ud på halsen. En hvid trekant starter mellem øjnene og bevæger sig op i en spids, fra spidsen ses en hvid linie som fører ud til det hvide i nakken.

Da Baldie er skabt ud fra Essex genet ses det ofte at farven kan lysne og fade lidt, dette anses som helt normalt og er ikke at anse som fejl i standarden.

 

 


Bareback

bareback

Aftegningen minder lidt om en Hooded uden rygstribe.

Farven dækker hovedet, nakken og skuldrene, der bør ikke være nogle hvide hår på på toppen af hovedet, hals eller hage, og farven bør køre i en jævn linje rundt i kroppen.

Afvigelser som mismarkering kan forkomme.

 

 

 

 

 

 


Berkshire American

berkshireAFarven på en American Berkshire, dækker hele dens ryg og stopper ved maven på undersiden, farven strækker sig gerne ud på et eller flere ben, nogle gange på alle fire ben.

Der er gerne hvide sokker ved poterne, oftest ved hver pote, men det er helt normalt og lige så ofte set at en pote er “overset”.

Standard er dog omfattet alle poter.

 

 

 

 

 

 


Berkshire European 

berkshireE
Farven på en european berkshire dækker hele dens ryg og stopper ved maven på undersiden, modsat den American Berkshire, så samles det hvide sig her indenfor mavens “grænser” og bevæger sig ikke ud mod poter eller hals.

Det er dig ikke et særsyn at der ses hvide sokker på forpoterne.

 

 

 

 

 

 


BEW (Black Eyed White)

bewEn BEW er en overmarkeret rotte.

Det vil sige at den i realiteten kan være hvilken som helst farve med tilsvarende sorte øjne, og hvilken som helst aftegning, men er skjult eller “udvisket”, grundet whitespotting gener..

Dens whitespottings gener, hvis antal må antages ukendte og sporadiske, overlapper hinanden og skaber derved en helt hvid tamrotte.

 

 

 

 

 

 


Blazed Berkshire

blazed

Rotten ligner en Berkshire, kan både være European eller American Berkshire, undtagelsen er dens markering i ansigtet. I ansigtet ses nemlig den såkaldte Blaze – den trekantede aftegning der går op i en spids.

Udseendet kan minde utrolig meget om en Husky, dog er der en stor forskel, for mens en Husky fader pga dens husky-gen (roro), så fader en Blazed ikke og de deler ikke samme gen.

En Blaze ses også gerne på en Variegated.

 

 

 

 

 


Blazed hooded

blazedhDen Blazed Hooded rotte ligner i høj grad en alm. Hooded, undtagelsen er dens markering i ansigtet. I ansigtet ses nemlig den såkaldte Blaze – den trekantede aftegning der går op i en spids.

Udseendet kan minde utrolig meget om en Banded Husky, dog er der en stor forskel, for mens en Husky fader pga dens husky-gen (roro), så fader en Badger ikke/ deler ikke samme gen.

En Blaze ses også gerne på en Varigated.

 

 

 

 

 

 


Capped

cappedFarven på en Capped dækker hovedet til lige bag ørerne eller kort under,
farven følger kæbelinien og bevæger sig ikke ud på halsen.Resten af rotten er hvid.

Afvigelser er ofte set i form af mismarkeringer.

 

 

 

 

 

 

 


Capped Notch

cappedNFarven på en Capped dækker hovedet til lige bag ørene eller kort under, farven følger kæbelinien og bevæger sig ikke ud på halsen.

I nakken af hætten, ser man et “hak”, det er denne man kalder en Notch. Resten af rotten er hvid.

Notch modifieren kan også ses på f.eks. Variegated.
Afvigelser er ofte set i form af mismarkeringer.

 

 

 

 

 

 


Capstribed

cappedSFarven på en Capped dækker hovedet til lige bag ørene eller kort under,
farven følger kæbelinien og bevæger sig ikke ud på halsen.

En Cap-Stribed har samme beskrivelse som en Capped, dog med en yderlige aftegning. Der er et lille eller lidt større mellemrum fra Cappen ned af ryggen,
hvor der starter en farvet rygstribe.

Rygstriben må ikke hænge sammen med cappen.

 

 

 

 

 


Dalmatian

dalmatianRottens farve er fordelt som pletter eller “klatter” på rottens ryg og hovede, disse pletter er fri for for faste “sammenhæftede” markeringer, pletterne bør ses i stort antal, og være “pjaltede” -/ utydelige i deres “skitser”, dog skal de være omtrent samme størrelse og godt fordelt over hele rottens krop.

Kan også ses uden pletter på maven, omend dette ikke er standard.

 

 

 

 

 

 


Essex

essexRottens farve er som vist på tegningen gradvist lysnet, dette skyldes rottens Hro gen. Den mørkeste farve er langs rygraden, farven lysner/ bliver mindre intens ned over siderne på rotten, lysningen forsætter ud til maven og ender i hvid.

NB. Farvelysningen skal være flydende, det vil sige at der ikke må være “pletter” eller samlinger af mørkere områder. Ses rotten fra oven vil man altså se en symmetrisk og flyende lysning uden dog at kunne se markante forandringer – uden klare afgræsninger.
Lysningen ses også på benene, så “sokkerne” på rotten ender ud i hvid.

 

 

 

 

 

 


Hooded

hoodedRottens farve dækker hovedet, nakken og skuldrene, farven går rundt om rotten i lige /næsten lige linie.

Rygstriben fortsætter i en lige uafbrudt stribe ned til halen, den bør være moderat i bredde og bør være helt fri fra “grumsede” kanter og brud.

Afvigelser er meget ofte set i form af mismarkeringer.

 

 

 

 

 

 


Banded Husky 

bandedHSom det kan ses på tegningen, så ligner en Banded Husky temmelig meget enHooded i udseende, men der stopper ligheden også. I ansigtet ses den aftegning man kalder en “blaze”, den starter mellem øjnene og går fra en spids bredere ned af rottens snude, og ligner en trekant.

Indvidere har rotten “husky eyes” – sorte øjne med en stor rød pupil. (Nogle Husky øjne kan være helt sorte)

Grundet dens Husky-gen falmer rottens farve fra rimelige mængder til enorme mængder, den kan endda falme helt ud, så rotten ender med at blive helt hvid.

 

 

 

 

 


Berkshire Husky

HuskyBSom det kan ses på tegningen, så ligner en Banded Husky temmelig meget om en Blazed i udseende. I mange henseender beskrives aftegningen som en American Berkshire, dog med undtagelse af at rotten har en “blaze”, den starter mellem øjnene og går fra en spids bredere ned af rottens snude, og ligner en trekant.

Indvidere har rotten “Ruby Eyes” – sorte øjne med rød pupil.
(Nogle Husky øjne kan være helt sorte)

Grundet dens Husky-gen falmer rottens farve fra rimelige mængder til enorme mængder, den kan endda falme helt ud, så rotten ender med at blive helt hvid.

 

 

 

 


American Irish

AmericanIRotten er næsten helfarvet dog på nær en lille til let større plet på maven, denne ses helst formet som en trekant.

Den hvide plet bør ikke strække ud med siderne, ben eller bryst.
Der ses yderligere 4 hvide sokker på hver pote, og halen bør, som vist på tegningen, være helfarvet indtil yderste led, hvor den ses med hvid spids i mindre eller større omfang, det hvide område bør dog ikke fylde mere end en fjerdedel af rottens hale.

Mismarkeringer er oftes set, manglende sokker, uformelig plet på maven osv.

 

 

 

 

 


English Irish

EnglishIRotten er næsten helfarvet på krop, dog med visse undtagelser.
Øverst på brystet ses en hvid trekant, den bør have en stor og fin størrelse, med klare kanter, dog strækker den sig ikke væk fra området mellem rottens forben.

Yderligere har rotten hvide poter, som kan strække sig op til halvdelen af længden af rottens for og bagben.

Uden for standard ses det ofte at rotten slet ingen farve har på poterne, ligesom trekanten kan være minimal og vise sig som kun enkelt få hår, dette anses som mismarkinger.

 

 

 

 

 


Masked

maskedEn Masked er næsten helt hvid, på nær en farvet “maske” der dækker dens øjne – deraf navnet, resten af kroppen er helt fri for farve.

Det farvede område omfatter kun omkring øjnene og over næsen, den strækker sig ikke ned af sideren af ansigtet, mod kæbe eller hage.

Mismarkeringer er dog ofte set.

 

 

 

 

 

 

 


Patched

patchedEn Patched er næsten helt hvid, på nær en “plet” der dækker dens ene øje. Der kan også opleves små pletter i området ved et eller begge øjne, pletterne bør ikke bevæge sig længere væk end de har tilknytning til rottens øjne.
Standard er dog én enkelt plet, denne henover eller ved kun et øje.

Genetisk set, fungerer den Patched på samme måde som den Black Eyed White (BEW), men her er der “åbnet let” for modifiernes overlapning, så der åbnes op for let farvespredning.

 

 

 

 

 

 


Self

selfEn Self er helfarvet og er helt fri for hvide aftegninger på ansigt, mave, fødder eller hale. Bugen kan dog ved visse farver virke lysere grundet fraværet af dækhår på maven, men selve farven dækker rotten fuldkomment, og hvide hår er ikke tilstede..

Det er dog ofte set at en Selfbaseret rotte kan have enkelte hvide hår ved dens poter, nogen kalder dette for en mismarkering, men i teorien kan en Self ikke være mismarked, da aftegningen så ikke længere er helfarvet og deraf mister betydningen af sit navn.

Andre steder er man mere logisk begyndt at kalde dem for Self+, altså en Self + modifier, her menes modifieren “e” som tillader at der dukker enkelte hvide hår frem.

 

 

 

 

 


Split Capped

splitcappedEn Split Capped, har som navnet beskriver en “splittet hætte”
Der ses gerne to aflange “pletter” som enten dækker rottens øjne, eller sidder henover øjnene.
“Hætten” skal være adskilt, må ikke sidde sammen.

Mismarkeringer er ofte set.

 

 

 

 

 

 

 


Split capstribed

cappedSFarven på en Capped dækker hovedet til lige bag ørene eller kort under,
farven følger kæbelinien og bevæger sig ikke ud på halsen.

En Cap-Stribed har samme beskrivelse som en Capped, dog med en yderlige aftegning. Der er et lille eller lidt større mellemrum fra Cappen ned af ryggen,
hvor der starter en farvet rygstribe.

Rygstriben må ikke hænge sammen med cappen.

 

 

 

 

 


Turpin

TurpinRottens farve ser nærmest ud som den er drysset på dens hvide pels, den er meget let og usammenhængende/ ikke fast.

Kan minde om en rotte har fadet (falmet) selvom det ikke er tilfældet her. To farvede “trekanter” starter fra ørerne ned mod rottens øjne.
Trekanterne mødes mellem ørerne på rotten.
Farven fortsætter ned af ryggen i et bredt bånd.

Mismarkeringer er ofte set.

 

 

 

 

 


Van

VANRotten kan have aftegningerne ved hovedet som en Capped, Bareback
eller Split Capped, hvor sidstnævnte er den klart fortrukne.

Lige over halen/ ved haleroden ses en farvet plet, denne burde have en fin stor størrelse. Pletten bør ikke bevæge sig højere op end til en fjerdedel af rottens ryg.

Mismarkeringer er ofte set.

Flere billeder kan ses her.

 

 

 

 

 


Variegated Downunder

variegatedDUEn Variegated Downunder, har samme beskrivelse som en almindelig Variegated, dog med yderligere tiltag, nemlig dens “downunder” mave.
Helst set er en Variegated med headspot, gerne så oval som muligt, dog må denne ikke være større end rottens øjne.

Maven bør se ud som en af følgende.
1. En sammenhængende flot og fyldig masse der løber fra rottens skridt op mod rottens hage, gerne så bred som mulig, dog bør den ikke komme i kontakt med rottens øverste aftegninger.
2. En masse pletter eller “klatter” på rottens mave, disse bør være omtrent i samme størrelse og godt fordelt over rottens mave.

Mismarkeringer er meget ofte set.

 

 

 

 


Berkshire Downunder

BerkshireDUMinder om en almindelig Berkshire, ligheden stopper dog ved maven.
Rotten har istedet en lang farvet stribe på maven.
Striben dækker midten af maven, så du kun kan se kanterne (omridset) af den ellers hvide Berkshire mave.

Denne kan også ses med en mere sporadisk – men alligevel primært sammenhængende farvespor på maven, dette anses dog ikke som standard.

Flere billeder kan ses her.

 

 

 

 

 


Hooded Downunder

HoodedDURottens aftegning ligner en almindelig Hooded, dog med tilføjet farve på maven.

Maven på en Hooded Downunder kan være plettet i større eller mindre grad, men det er dog helst set at den har et stort farvet sammenhængende område, som vist på tegningen.

Mismarkeringer forkommer ofte.

 

 

 

 

 

 


 Varieberk

Varieberk
En Varieberk kan minde temmelig meget om en Berkshire.
Men den hvide mave bevæger sig op langs siderne i et “sjusket” og broget mønster, jo flere “pletter” jo bedre.

Der kan også (og helst) ses en del hvide/ ufarvede pletter på siden af rotten, der ikke hænger sammen med dens hvide mave.

 

 

 

 

 

 


Variegated (Hooded baseret)

VariegatedHOEn Variegated kan minde en del om en Hooded, farven på hovedet og hals skal være helt fast, men hvor en Hooded har en en fast rygstribe, er den her brudt og opdelt i sporadiske pletter, disse kan være helt faste men kan også være “sløret” og lettere sjusket, mønstret i udeseende.

Helst set er en Variegated med headspot, gerne så oval som muligt, dog må denne ikke være større end rottens øjne.

Mismarkeringer er ofte set.

Note.
Pletterne kan “snyde”, en Variegated der er Hooded baseret kan sagtens have pletter der spreder sig ud mod siderne og dominerer rottens ryg.
Det er derfor ikke altid muligt at spotte på rotten om den er Hooded eller Berkshire baseret på udseendet alene.

 

 


Variegated (Berkshire baseret)

VariegatedBEBilledet her illustrerer hvordan en Variegated der er Berkshire baseret typisk kan se ud, men det er ikke hvad man ville kalde standard eller “helst set”, som normalt går under samme beskrivelse som den Variegated (Hooded baseret)

Note.
Pletterne kan “snyde”, en Variegated der er Hooded baseret kan sagtens have pletter der spreder sig ud mod siderne og dominerer rottens ryg.
Det er derfor ikke altid muligt at spotte på rotten om den er Hooded eller Berkshire baseret på udseendet alene.

 

 

 

 

 


Variegated (Capped baseret)

VariegatedCBFarven på en Capped dækker hovedet til lige bag ørene eller kort under, farven følger kæbelinien og bevæger sig ikke ud på halsen.
På ryggen ses der sporadiske pletter, disse kan være helt faste men kan også være “sløret” og lettere sjusket, mønstret i udeseende.
Pletterne bør ikke blandes sammen i hætten.

Helst set er en Variegated med headspot, gerne så oval som muligt, dog må denne ikke være større end rottens øjne.

Mismarkeringer er ofte set.

 

 

 

 

 


Variegated Notch (Capped baseret)

VariegatedNOFarven på en Capped dækker hovedet til lige bag ørene eller kort under, farven følger kæbelinien og bevæger sig ikke ud på halsen.
I nakken af hætten, ser man et “hak”, det er denne man kalder en Notch.

På ryggen ses der sporadiske pletter, disse kan være helt faste men kan også være “sløret” og lettere sjusket, mønstret i udeseende.
Pletterne bør ikke blandes sammen i hætten.

Afvigelser er ofte set i form af mismarkeringer. 

 

 

 

 

 


PEW (Pink eyed white)

PEWEn PEW er helt hvid, kridhvid og er helt fri for misfarvede hår.
Den har røde øjne (Pink Eyed).

En PEW kan være baseret på alle farver, men det kommer ikke til udtryk på rotten, det kan kun bevises ved en parring – såfremt partneren bærer en fælles farve.

 

 

 

 

 

 


Siamese

SiameseRotten har kraftige points ved snude, poterne, halerod og ører, helst så kraftige som muligt. Der er ingen grænse for hvor langt og hvor bredt pointene må sprede sig. (udeblivelse af en eller flere points hænder)

Rottens points kan variere lidt i farven, lysere, mørkere, i nuancer osv. da den kan være baseret på stort set alle farver.

Resten af kroppen er den meget lettere beige uden anden farve. En Siamese har røde øjne. Det hænder at rotten udover sine points er helt hvid, og den lette Beige farve ses udvisket, det er dog klart at fortrække at rotten er så mørk som muligt.

 

 

 

 

 


Siamese Black eyed (BES)

SiameseBRotten har kraftige points ved snude, poterne, halerod og ører, helst så kraftige som muligt. Der er ingen grænse for hvor langt og hvor bredt pointene må sprede sig. (udeblivelse af en eller flere points hænder)

Rottens points kan variere lidt i farven, lysere, mørkere, i nuancer osv. da den kan være baseret på stort set alle farver.Resten af kroppen er den meget lettere beige uden anden farve.

En Black Eyed Siamese har som navnet lyder sorte øjne.
Det hænder at rotten udover sine points er helt hvid, og den lette Beige farve ses udviskes, det er dog klart at fortrække at rotten er så mørk som muligt. 

 

 

 

 


Himalaya

HimalayaKroppens base er helt hvid, og er fri for misfarvede hår.
Næsens point bliver under øjenhøjde, halerodens rykker sig ikke langt fra basen, poternes ses gerne som små lette “armbånd”, der ikke overskrider grænsen ved anklerne/ albuerne.
Rottens points, er gerne en lys mælkeagtig kaffebrun, men kan dog variere lidt i farven, lysere, mørkere, i nuancer osv. da den kan være baseret på alle farver.

Rotten har røde øjne (Pink Eyed).

Note.
Det mest normale er at pointen på haleroden er fraværende. Det er kun de virkelig gode himalaya’er man kan se dette på, ellers plejer det kun at være ved næsen.

 

 

 


Himalaya Black eyed (BEH)

Himalaya2Kroppens base er helt hvid, og er fri for misfarvede hår.
Næsens point bliver under øjenhøjde, halerodens rykker sig ikke langt fra basen, poternes ses gerne som små lette “armbånd”, der ikke overskrider grænsen ved anklerne/ albuerne.
Rottens points, er gerne en lys mælkeagtig kaffebrun, men kan dog variere lidt i farven, lysere, mørkere, i nuancer osv. da den kan være baseret på alle farver.

En Black Eyed Himalya har som navnet lyder sorte øjne.

Note.
Det mest normale er at pointen på haleroden er fraværende. Det er kun de virkelig gode himalaya’er man kan se dette på, ellers plejer det kun at være ved næsen.

 

 

 


Burmese (cc baseret)

BurmeseCCEn Burmese der er cc (PEW) baseret, vil ikke have nogen points.
Rotten er en helfarvet let nøddebrun agtigt farve, som kan variere mellem lysere og mørkere nuancer, afhængigt af dens farvebasering.

(og indvidere afhængigt af “avlsmateriale”, jo kraftigere farve, jo bedre)

En Burmese har altid sorte øjne (Black Eyed)

 

 

 

 

 

 


Burmese (cch baseret)

BurmeseCCHEn Burmese der er cch (Himalaya) baseret, vil typisk have samme points som en Himalay, dog vil de gerne virke og vil være let kraftigere, når de sidder på en Burmese.
Rotten er en helfarvet chokoladebrun agtigt farve, som kan variere mellem lysere og mørkere nuancer, afhængigt af dens farvebasering. (og indvidere afhængigt af “avlsmateriale”, jo kraftigere farve, jo bedre)

Næsens point bliver under øjenhøjde, halerodens rykker sig ikke langt fra basen, poternes ses gerne som små lette “armbånd”, der ikke overskrider grænsen ved anklerne/ albuerne.

En Burmese har altid sorte øjne (Black Eyed).

 

 

 

 


Burmese  (chch baseret)

BurmeseCHCHEn Burmese der er cch (Siamese) baseret, vil typisk have samme points som en Siamese, dog vil de gerne virke og vil være let kraftigere, når de sidder på en Burmese.

Rotten er en helfarvet kraftig chokoladebrun agtigt farve, som kan variere mellem lysere og mørkere nuancer, afhængigt af dens farvebasering. (og indvidere afhængigt af “avlsmateriale”, jo kraftigere farve, jo bedre)

Rotten har kraftige points ved snude, poterne, halerod og ører, helst så kraftige som muligt. Der er ingen grænse for hvor langt og hvor bredt pointene må sprede sig. (udeblivelse af en eller flere points hænder)
Rottens points kan variere lidt i farven, lysere, mørkere, i nuancer osv.
da den kan være baseret på stort set alle farver.

En Burmese har altid sorte øjne (Black Eyed).

 

 

 


Headspot

headspotEn Headspot er som sådan ikke en aftegning, men et resultat af whitespoting..
Den har ingen genotype, men er blot en beskrivelse som fortæller at rotten har en “plet” i panden..

På tegningen er der vist en Headspot på en ikke reel aftegning, blot for at vise selve Headspotten og intet andet.

 

 

 

 

 

 

 


Mismarked

mismarkedEn Mismarked er som sådan ikke en aftegning, men et resultat af whitespoting eller af “overmarkering” som har gjort at rottens aftegning viger i større eller mindre grad væk fra standard.

En mismarkering har altså ingen genotype, men er blot en betegnelse for “fejl” i aftegningen.

Alle eksempler er af en Hooded Mismarked, på det store billede er rygstriben afbrudt og den har en lille plet længere nede på ryggen.

På det første lille billede er rygstriben afbrudt helt.
På det sidste er rygstriben splittet, der er også en plet på maven på rotten,
dette kalder man gerne en “kysseplet”.

Flere billeder kan ses her.