Hvor bør jeg købe rotter fra?

Ja det kan være en sand jungle at finde ud af hvor man skal købe sine rotter fra.
Især som det ser ud for tiden hvor alle kalder sig opdrættere, og sælger ungerne til stort set samme pris som tamrotte opdrætterne gør, men bestemt ikke har samme viden, eller kendskab til rotternes baggrund mv.

Jeg nævner ikke nogen navne, da jeg ikke ønsker at hænge nogen ud, men jeg uddyber lidt nærmere neden for, hvad mine holdninger, og meninger er til de forskellige steder du kan købe rotter fra.

Og så håber jeg det har hjulpet dig, til at vælge det rigtige sted for jer, at få rotterne fra.


Opdrættere
Lad os starte der hvor jeg (selv mener jeg) er.
En tamrotte opdrætter er en der bruger lang tid på at finde det rigtige match for et kuld, både af sind, temperament, størrelser, og ikke mindst baggrunden på den/dem.
Det handler for opdrætteren ikke om at få fancy, flotte farver, eller bestemte aftegninger mv. men der er en del krav den enkelte rotte skal opfylde før man overvejer at bruge den i avl, de skal være sygdomsfri, have en god vægt, godt temperament osv.

En opdrætter håndtere ungerne hver dag, fra dag 1, og socialerese dem ved at have dem ude i forskellige miljøer, så de vender sig til lyde af støvsuger, hunde, børn, katte, og hvad man nu har i dagligdagen.
Ungerne vender sig til daglig håndtering, og er derved menneske og håndvante når de flytter fra opdrætter, og ud i det nye hjem.

En seriøs opdrætter sætter aldrig 2 rotter med ukendt baggrund (tom stamtavle) sammen.
Der skal siges at der intet er galt i at få lidt nyt blod ind i linjerne, men da man vægter linjerne højt i tamrotte opdræt, vil man aldrig sætte to ukendte sammen.

Den kendte baggrund (stamtavle) på en rotte, er jo ikke blot et stykke papir, men også en “garanti” for at opdrætteren kender baggrunden, og ved hvis der er arvelige sygdomme (knuder, bylder, kræft mv.), tendens til overvægt, agression eller lign.
For er det de nævnte ting i en linje, lukkes de ofte for videre avl.
En seriæs opdrætter følger altid sine kuld, hele livet, og er der nogen der ikke sælges beholder man dem.


“Wannabe opdrættere”, private
Jeg ved ikke helt hvad jeg skal kalde dem.

Det er private der gerne vil være opdrættere, men ikke rigtig gider at lave et ordenligt stykke arbejde, og forarbejde før de laver kuld, efter min mening.
De har ofte flere med ukendt baggrund der sættes sammen, eller mangelfuld baggrund, at mormor og morfar er kendt på mors side, er ikke kendt baggrund i mine øjne.
De har ikke sat sig ind i almindelig genetik og arvelige sygdomme mv.
Og de tager gerne 100, 150 og 200 kr for deres unger, fordi det har de jo set opdrætterne gør (de seriøse)

Den kan faktisk deles i to, der er dem der gerne vil være opdrættere, og æaver en del kuld osv. og måske også sælger på kontrakter, men ikke laver forarbejdet godt nok.
Og så er der de hyggekuld nogle familier for, fordi han er sød, og det er hunnen også, og så skal de da have et kuld, det er da klart.
Du kan bestemt for skønne, tamme og sunde rotter fra begge steder, men det er ikke seriøst arbejde når man ikke sætter sig ind i hvad det vil sige at have kuld, baggrunden, sygdommen.
Ja og mange ved ikke engang hvor længe hunnen går drægtig, eller hvornår ungerne bør tages fra.


Foderavlere
Hvis du er medlem af flere grupper på fx. Facebook, og måske også i nogle krybdyrs grupper. Vil du ofte se de sælges ganske billigt, og det kan friste at købe en sød lille rotte til 20 kr.
Du kan sagtens være heldig at få en sød og tam rotte med tiden. Men du skal huske på at en foderavler, avler for at få foder til sine dyr, og andres.
Hunnerne har stort set aldrig pause imellem deres kuld, der er ofte indavl, og de går ofte i meget små bure, alt for mange sammen, uden klatre muligheder mv.
Der er også nogle der påstår de kun avler på sunde og raske dyr, selvom de er foderavlere. Ja det er måske meget muligt de mener de gør det. Men hvordan kan de vide at der ikke er agression, eller kræft knuder i linjen? Når 8 ud af 10 unger fodres væk ved hvert kuld? Det kan de nemlig ikke.


Dyrehandlere, Messer, Markeder
Ja der er mange muligheder hvor du også kan få fine og ofte billigere rotter (hvis man sammenligner med opdrætternes priser på 2-250 kr)

Men rotterne fra 3 ovennævnte steder, ved du intet om. Jeg kender flere der for år tilbage har indleveret deres tamme unger i dyrehandlere, fordi de ikke kunne komme af med dem.
Og igen du kan være heldig at få en sød og omgængelig rotte, men du ved ikke om den fx. er drægtig? de går ikke kønsopdelt, og køber du 2 hunner, kan du risikere de begge er drægtige og stå med måske 30 unger, nogle uger senere.
De går ofte under dårlige forhold også, som foderdyrene, spåner, små bure osv.
Ofte ser man også de har øreskab, dårlige tænder, og nyser og er syge (især markeder og dyrehandlere)